ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

Η ομφαλοκήλη είναι μια διόγκωση που παρουσιάζεται στη περιοχή του ομφαλού. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες και βρέφη. Αποτελεί τη τρίτη συχνότερα εμφανιζόμενη κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα.

Διακρίνεται σε δυο κατηγορίες ομφαλοκήλης:

Οι γνήσιες ομφαλοκήλεςεμφανίζονται κυρίως σε βρέφη και έχουν συγγενή αιτιολογία, συνήθως απορροφούνται μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Στη περίπτωση που η ομφαλοκήλη δεν έχει υποχωρήσει μέχρι την ηλικία των τεσσάρων είναι πιθανό να

ΠΑΡΟΜΦΑΛΙΚΗ ΚΗΛΗ

ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη ομφαλοκήλης σε παιδιά είναι το χαμηλό βάρος (κάτω από 1200 gr), το σύνδρομο down κ.α..

Οι παρομφαλικές κήλεςσυναντούνται συνήθως σε ενήλικες και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι γυναίκες, όπως στις μηροκήλες. Η παρομφαλική κήλη είναι επίκτητη κατάσταση η όποια πλήττει γυναίκες που είχαν πολλαπλές γέννες, είναι παχύσαρκες ή εγκυμονούν. Στη τελευταία περίπτωση η κατάσταση είναι παροδική και ο ομφαλός επανέρχεται μετά τη γέννα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

  • Διόγκωση στη περιοχή που βρίσκεται η κήλη
  • Παροδικός πόνος
  • Κοιλιακή δυσφορία

Στη περίπτωση που παρατηρηθεί έντονος, οξύς πόνος και ερεθισμός της περιοχής που βρίσκεται η κήλη τότε υπάρχει πιθανότητα περίσφιξης και η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία.

Στη περίπτωση που η κήλη δεν απορροφηθεί από τον οργανισμό οι λύση είναι χειρουργική. Υπάρχουν τρία είδη εγχειρίσεων που πραγματοποιούνται η κλασσική χειρουργική τομήλαπαροσκοπικά ή ρομποτικά .

Η επιλογή μεθόδου εξαρτάται:

  • Από το μέγεθος της κήλης,
  • Την επιθυμία του ασθενή
  • Από την κατάσταση του.